lunes, 11 de enero de 2016

La decisió de Sagredo

Sagredo ha somatitzat la seua difícil
situació amb l'aparició d'un flemó
que li ha deformat la cara

Com ja avançarem abans de les passades eleccions del 20 de desembre, Sagredo estava esgotant el temps per tal de pactar una vegada celebrades les eleccions generals. Però el 20D, lluny d'esclarir el panorama polític, el que ha fet ha sigut esborronar-lo més. Sagredo s'imaginava un paisatge postelectoral diferent. S'havia cregut als mitjans de comunicació i pensava que Ciutadans es convertirien en els guanyadors, si més no morals, d'aquestes eleccions. Però no ha estat el cas. La ciutadania ha deixat l'experiment de l'oligarquia en un modest quart lloc, i el que és més important sense possibilitats de facilitar un govern del PSOE. Perquè aquest, era el paisatge postelectoral que Sagredo s'imaginava. Un, on Sánchez s'aliara amb Rivera per tal de fer fora al PP i barrar el pas a Podem. D'aquesta manera Sagredo es trobaria més que justificat per a pactar definitivament i formar govern amb Ciutadans. És clar que aquest govern no li donaria la majoria absoluta necessària per a governar amb tranquilitat, però sí descarregaria de feina al seu equip. Un equip que ja dona mostres d'esgotament físic i intelectual. Dorce dimít per aquest motiu i la resta de regidors es queixa constantment de la càrrega que han de suportar. A més, cal recordar que fins ara l'equip de Sagredo no ha presentat cap proposta pròpia, totes han estat rescatades de l'anterior govern del PP o arrevatades a l'esquerra.

El panorama doncs, lluny d'aportar llum aporta encara més foscor al feble govern de Sagredo. Tots els esforços hagueren merescut la pena si el 20 de desembre els resultats de Rivera hagueren estat a l'altura dels pronòstics de les cuines partidistes de les enquestes, però no fou el cas i ara Sagredo es troba tan perdut com la resta de polítics de la "casta". Perquè en estes eleccions els únics guanyadors, tot i que, amb tota probabilitat, no arribaran a formar gover, han estat els de Podem i els seus aliats. Entre ells Éselmoment que, a més, ha arreplegat els millors resultats tant a nivell de país com a la ciutat de Paterna on ha aconseguit ser la força més votada mentre que el PSOE passava a una modesta quarta posició.
Les possibilitats de Sagredo de formar govern són tan complicades com les de Sánchez o Rajoy a Espanya. Governar amb Ciutadans no li donaria estabilitat ni podria justificar-lo davant el seu electorat arran els resultats decebedors dels de Rivera.
Les aliances amb Compromís-Podem són gairebé impossibles. Sagredo s'ha dedicat, des que entrara al govern de Paterna, a impossibilitar tal cosa marginant, en la mesura de les seues possibilitats, a aquests grups, deixant-los sense recursos i pactant amb PP i Ciutadanos el repartiment de butaques i sous a l'ajuntament i GESPA. Així doncs, Ciutadans i PP es troben sobredimensionats al consistori amb regidors i assessors alliberats i a canvi facilitaren que Sagredo es fera amb el control de la major maquinària clientelista, l'empresa municipal GESPA.
Només un gran pacte anti-nacionalista a l'Estat espanyol entre PP, PSOE i Ciutadans, podria acabar donant-li ales al PSOE de Paterna per pactar un govern amb els involucionistes de Rivera amb acords puntuals amb el PP.
Però fins i tot aquesta possibilitat desagrada a l'actual alcalde que ha vist com fins i tot Ciutadans li ha sobrepassat en nombre de vots a Paterna. Els que en altre moment foren el seus aliats fidels, han passat a engrossar la fila de opositors a ulls del primer edil. Ara, però, un Sagredo cansat físicament, sense idees, frustrat i amb clars simptomes de somatització de les seues inquietuds polítiques, ha de prendre una decissió que marcarà el seu futur polític i el del seu partit a Paterna.

No hay comentarios:

Publicar un comentario