viernes, 6 de enero de 2012

El roscó de reis, un article amb molt de carbó



QUE NO ENS TOQUE LA FAVA!

Estem a poques hores de menjar el típic roscó de reis. I a lajuntament de Paterna, segons diu la premsa, la taula està parada i n’hi ha uno, i de ben gran. Rebem la convocatòria a ultimíssima hora, urgent per a no perdre els bons costums. I de sobte ens trobem asseguts al saló de plenaris amb la gent del PP, com en un malson dirigit pel Tim Burton, ells només tenen ulls per al pastís.

I ahí tenim al PP, amb la seua majoria absoluta, tissora en mà, qui es disposa a tallar i retallar el roscó per a que cadascú trie el seu tros.  I et voilà! després del pas de la tissora, amb la previsió i solidaritat a que ens tenen acostumats, ens trobem trossos amb tamanys desproporcionats, uns  xicotets i altres més grans, molt més grans!

Tots els populars es freguen les mans i, mentre nosaltres ens queixem de la manca de proporcionalitat en els retalls, l’alcalde, d’amagaet i sense avisar, dóna la cabotà, i els seus es llancen com gavines a pel roscó, molts estiren el braç més que la mànega, com sempre, però aconsegueixen els millors trossos…

-“Ui, això que serà?”- diu Manuel Palma. -“Mira, si és una figureta de rei en una cova amb un megacentre comercial a les mans”.
-“Ai, ací també hi ha algo”- apostilla el regidor de Personal. -“Si és la figureta del rei-funcionari, doncs me la menje també!

I, un a un, entre rialles, tots els regidors del PP troben els seus regals al tros de roscó que han agafat, res improbable donat el tamany. La corona fa estona que està al cap de l’alcalde, que li costa empasar-se el seu tros… El més gran!

Cada volta queden menys trossos i encara mantenim les esperances que no ens toque la fava. Però el PP, no content amb la fartà, obri les portes de l’ajuntament i comencen a convidar a tota mena de personatges, amb tratges, bigots, cavalls i ferraris per a que culminen el “saqueig” del roscò.

Encara amb els ulls com a plats, ací estem, com Woody Allen en un concert d’Extremoduro, convidats a una festa on som els únics sense regals, davant dos trossets de roscó de només un dit de gros…i molt sorpresos, perquè la fava encara no li ha tocat a cap d’estos fartons!

En Compromís ho tenim clar: no volem que ens toque aquesta fava! L’oposició té les de perdre davant l’aplanadora de la majoria absolutista del PP. Tot apunta que els dos trossos de Compromís la porten amagada i només falta que ens toque pagar de la nostra butxaca les seues festes i “saraos”.

Després de raonar-ho, els regidors de Compromís decidim declinar, amb un somriure, l’oferta enverinada amb fava del rei Agustí. No agafarem cap tros d’aquest roscó. S’alcem, ens acomiadem de tots, i se n’anem a pel tros de roscó de la nostra gent, que pagarem amb molt de gust si ens toca la fava.
                    Juanma ramón



En aquest dia, popularment conegut com Dia dels Reis Mags es consumeix el desitjat tortell de reis que conté una fava, des d'antic (aquesta tradició pot remuntar a l'època romana) el que la trobava era el rei de la reunió.
En l'actualitat l'imperi de les cases comercials han imposat que una sorpresa en forma de figureta correspongui al coronat, castigant a qui rep la fava a pagar el tortell. (WIKIPEDIA)

No hay comentarios:

Publicar un comentario