jueves, 9 de julio de 2015

Desmuntant Puerto Mediterráneo

Arenere a un acte amb Jordi Pujol
Al voltant d'aquest macro projecte especulatiu han anat apareguent informacions d'allò més sesgades i manipulades. La majoria d’elles venen directament de l’empresa de capital britànic i portaveu aragonés que vol construir el projecte. De moment s’està realitzant una “enquesta” via telefònica on més que preguntar sobre el projecte s’afirmen les virtuts d’aquest. Quan hom demana a l’”enquestador” que s’identifique o que ens diga en nom de quina empresa fa l’”enquesta” aquest no respon, amb la qual cosa l’”enquestat” no sap si aquesta sessió de telemàrqueting ve de l’empresa d’Arenere, dels britànics, del PP, del PSOE o directament des de l’ajuntament i per tant pagada per tots. 

Coste Cero

Una de les mentides més repetides és el coste cero per a la ciutadania paternera. Evidentment si es fa aquest projecte, caldrà augmentar el cabdal d’aigua per a Paterna, les canalitzacions d’aigua potable i d’aigües residuals, clavegueram, retirada de fems, etc. Això farà que, evidentment puge l’IBI i tots els impostos que afecten als serveis descrits, com també caldrà més vigilància i per tant augmentar l’efectiu de policies locals, sempre a càrrec de l’erari públic. O algú es pensa que això ho pagarà el senyor Arenere i els seus socis britànics?

Informes favorables

Altra de les llegendes urbanes generades per Puerto Mediterráneo és el fet de que s’hagen elaborat 39 informes independents favorables al projecte. Si és veritat que s’ha realitzat aquest nombre d’informes, però res tenen d’independents: els informes venen del Ministeri de Foment, La Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Paterna i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Però clar, totes aquestes institucions estaven governades pel Partit Popular en el moment en què es redactaren aquests informes, és a dir que d’independents tenen poc, ja que en tot moment representaven a la part interessada en el projecte.

5.000, 6.000, 8.000 o 9.000 llocs de treball?

Cada puntet negre és un teòric treballador
Però potser que la mentida més grossa i més repetida des que els britànics plantejaren el projecte, ha estat la dels llocs de treball que es crearien. Ací la xifra va ballant i depèn de qui la diga canvia en uns quants milers. Hem sentit com l’empresa anava pujant els llocs de treball a crear a mesura que passava el temps i veien que l’opinió majoritària de la població paternera era de clara oposició al projecte. Si en un principi es parlava de 5.000 llocs de treball, a dia d’avui ja es parlen de 9.000, tot fa pensar que de continuar la campanya publicitària del senyor Arenere, acabaran parlant de “pleno empleo”.
Dins de les mentides que tenen a vore amb la capacitat de crear treball, està la de que els llocs de treball seran per a paterners i paterneres. La legislació impedeix aquest tipus de discriminació a l’hora de contractar personal i aquest projecte de centre comercial estaria a pocs minuts de Godella, Burjassot i València, d’on es nutririen majoritàriament de ma d’obra. Cap una sola possibilitat de que l’empresa contractara principalment personal de Paterna i aquesta seria que l’ajuntament firmara un conveni amb Pto. Mediterráneo en el que se li oferiren incentius i/o subvencions per a la contractació de personal paterner, però clar, aleshores ja no seria el “coste cero” que ens venen, seria més ben be molt costós.
A més, només cal fer una ullada de les plantilles de treballadors dels centres comercials que estan al nostre terme municipal. La majoria estan compostes per gent de València i no arriba al 15% el nombre de contractats de Paterna.
Però potser que el disbarat més gran del projecte siga la impossibilitat d’encabir a tants treballadors en les zones dedicades a comerç, casinos i hotels. En Nap i Col hem fet la prova d’encabir a 9.000 persones en 500.000 metros quadrats. Hem tingut en compte el espai mínim personal que cadascú necessitem, en aquest cas hem tirat per baix i hem calculat que cada persona necessita de 3,5 metros al seu voltant. El resultat és el que teniu a la imatge on cada puntet negre es una de les 9.000 persones que diuen que hi treballarien i el rectangle l’espai de treball. Es evident de que anem justos, però es què a més els hem d’afegir la clientela, perquè com que se suposa que és un centre comercial caldrà ficar clientela, però el problema és on...

No hay comentarios:

Publicar un comentario